Pyrin vaikuttamaan kaikin mahdollisin käytettävissäni olevin keinoin siihen, että aloittava opiskelijaryhmäni ryhmäytyisi tehokkaasti ja siitä muodostuisi tehokkaasti ja luovasti toimiva ryhmä.
Käytän ryhmän vuorovaikutuksen kehittämiseksi Joharin ikkunaa. Se on vuorovaikutusmalli, jota voi käyttää tiimien viestinnän kehittämiseen.
Joseph Luft ja Harry Ingham kehittivät Joharin ikkunan kognitiivisen psykologian työkaluksi Yhdysvalloissa vuonna 1955. Johari-nimi tulee kehittäjien etunimien alkukirjaimista.
Joharin ikkunassa on neljä ruutua (kuvio 1), jotka muodostuvat kahden akselin, avoimuuden ja palautteen käsittelyn, ympärille. Avoimuudella tarkoitetaan sitä, missä määrin kerrot itsestäsi muille. Palautteen käsittelyllä tarkoitetaan sitä, missä määrin haet, otat vastaan ja ymmärrät muilta saamaasi palautetta.
Olen esitellyt mallin ryhmälle jo heidän Facebook-ryhmässään. Käymme sitä yhdessä läpi koulutuksen aloituspäivillä Lopella ja myöhemminkin tarpeen tullen.
Tavoitteenani on, että opiskelijat ymmärtävät avoimen vuorovaikutuksen merkityksen viestinnän onnistumiselle. Teetän heillä Lopella erilaisia vuorovaikutusharjoituksia, joiden tavoitteena on juuri tuon Joharin ikkunan mukainen "avautuminen".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti